N-VA Wevelgem hecht belang aan de rechten van elk kind, ongeacht de gezinssituatie.

Op 4 februari 2024, over deze onderwerpen: Jeugd

N-VA-raadslid Heidi Craeynest deed meerdere tussenkomsten, zowel tijdens de gemeenteraad als de gemeenteraadscommissie vrije tijd, met betrekking tot het dossier over de UITPAS (Uitpas) & het MIA-tarief (Mensen In Armoede).

De financiële ondersteuning van de gemeente voor verenigingen en clubs die werken met kinderen met een MIA-tarief was dringend aan herziening toe. Deze ondersteuning was enkel voorzien voor kinderen die hun hoofdverblijf in de gemeente hebben. Maar wat met kinderen die in co-ouderschap verblijven en bijvoorbeeld hun hoofdverblijf in Lauwe hebben? Moeten zij hun rechten dan niet volledig kunnen benutten in Wevelgem? Heidi Craeynest heeft herhaaldelijk aangedrongen om ook zeker rekening te houden met deze kinderen.

Tijdens de gemeenteraad van oktober 2023 stond het nieuwe UITPAS-reglement eindelijk ter goedkeuring op de agenda. Raadslid Craeynest moest echter vaststellen dat de kinderen met hoofdverblijf buiten de gemeente opnieuw waren vergeten in het nieuwe reglement. De bevoegde schepen, ondervraagd door Heidi Craeynest, kon geen duidelijk antwoord geven op de vraag waarom deze kinderen kennelijk opnieuw waren vergeten.

Deze "vergetelheid" werd uiteindelijk rechtgezet tijdens de gemeenteraad van december 2023. Voortaan kunnen kinderen van gescheiden ouders, die gedomicilieerd zijn buiten Wevelgem maar wel geregistreerd zijn in het "register gedeeld verblijf", dankzij raadslid Craeynest nu ook genieten van hun MIA-tarief.

Voor een gemeente die de ambitie heeft om inclusief te zijn, is het essentieel om ook deze kinderen te blijven betrekken in ons sociaal leven. Zo krijgen alle ouders de kans om hun kinderen volledig te laten ontplooien, zelfs als het financieel even niet evident is.

Raadslid Heidi Craeynest deed ook tussenkomsten rond dit "register gedeeld verblijf". Op haar aandringen kunnen kinderen die zijn opgenomen in het "register gedeeld verblijf" nu ook in het zwembad genieten van het voordeeltarief voor Wevelgemse gezinnen.

Het "register gedeeld verblijf" is op dit moment nog te weinig bekend bij onze bevolking. Kinderen van gescheiden ouders kunnen slechts één domicilieadres hebben, maar op het adres van de andere ouder kunnen de kinderen ook ingeschreven worden in het "register gedeeld verblijf". Het belang van dit register kan niet genoeg benadrukt worden, zowel voor het kind als voor de gemeente of de hulpdiensten in geval van een noodsituatie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is