Gele doos wordt uitgerold in Zuid-West-Vlaanderen dankzij Charlotte Bonte

Op 4 maart 2021


Gele doos wordt uitgerold in regio Zuid-West-Vlaanderen dankzij ons raadslid Charlotte Bonte

Ons gemeenteraadslid Charlotte Bonte lanceerde het idee om 65-plussers en chronisch zieken te voorzien van een gele doos met cruciale persoons- contact – en medische gegevens. Met de doos die in de frigo bewaard wordt, kunnen gespecialiseerde hulpverleners in noodgevallen snel alle nodige informatie terugvinden. Dat idee werd door Charlotte gebracht op de Wevelgemse gemeenteraad en bij W13, de vereniging van de 14 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en CAW Zuid-West-Vlaanderen. W13 heeft deze week een principebeslissing genomen om het initiatief uit te rollen in de volledige zone.
“Bij medische noodgevallen en interventies is het belangrijk dat hulpverleners, politie en brandweer op een snelle manier alle nodige informatie over de betrokken persoon kunnen krijgen. Dat redt tijd en dus levens”, stelt Charlotte die actief is als zelfstandig thuisverpleegkundige.

De gele doos is in de eerste plaats bedoeld voor 65-plussers en chronisch zieken en wordt bewaard in de deur van een frigo. Die plek kan bij elk gezin immers makkelijk gevonden worden. In de doos zit een ringboekje waarin de eigenaar de persoonlijke gegevens, contactpersonen en medische gegevens zoals allergieën kan noteren. Door een bijhorende sticker die op de binnenkant van de voordeur geplakt wordt, weten hulpverleners bovendien meteen dat er een gele doos aanwezig is.
In oktober 2020 werd Charlotte’s voorstel positief onthaald op de gemeenteraad in Wevelgem. Omdat het initiatief ook nuttig kan zijn binnen de bredere regio van Zuid-West-Vlaanderen, zette Charlotte het idee in januari 2021 op de agenda van het overleg van W13. Ook daar werd het initiatief goed onthaald. W13 maakte deze week bekend dat het initiatief in de volledige regio uitgerold zal worden via de thuiszorgcoördinatoren en eerstelijnszones. Bram Deloof (N-VA), schepen in Kuurne en ondervoorzitter van W13, volgt het dossier en de uitrol verder op.

“Ik ben blij dat het initiatief door deze beslissing nu echt van de grond zal komen. Ik heb dan ook al veel positieve reacties ontvangen en zie dat er in veel gemeenten in de regio politieke aandacht is voor het initiatief. Zo is er al concrete interesse voor dit initiatief vanuit Kortrijk en Kuurne. Ik ben ervan overtuigd dat ook andere gemeenten dit levensreddende initiatief snel zullen volgen,” besluit Charlotte.

Meer informatie ? charlotte.bonte [at] n-va.be – 0474/281019
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is