U bent hier
Programma 2024
Beste medeburger van Wevelgem, Gullegem en Moorsele,
In oktober trekt u naar het stemhokje voor de lokale verkiezingen. Uw stem zal bepalen welke koers Wevelgem, Gullegem en Moorsele de komende zes jaar zal varen. Als burger en inwoner verdient u een gemeente waar het aangenaam wonen, werken en ontspannen is. Kortom, een gemeente die u ook écht aanspreekt en waar u terecht fier op kunt zijn.
Op alle vlakken kan en moet onze mooie vlasgemeente een versnelling hoger schakelen. Aan potentieel is er zeker geen tekort. We beschikken over onmiskenbare troeven: een strategisch wegenknooppunt met 2 vliegvelden, een sterke economische basis met groeiende tewerkstelling, een kwaliteitsvol onderwijs, een hecht verenigingsleven, de wielertraditie, de carnavalstraditie en prachtige natuurlijke rijkdommen zoals de schilderachtige Leie en de vele bosrijke domeinen. Daarnaast biedt onze gemeente een rijke geschiedenis met de Cisterciënzerabdijen en de talrijke heerwegen die ons verleden doen herleven.
U merkt het, de ingrediënten zijn er alvast. Alleen moet het succesrecept nog worden bereid!
Onze lokale N-VA afdeling zet zich vastberaden in voor uw welvaart en uw welzijn. Er is nood aan meer dynamiek en uitstraling, wat vandaag nog te veel ontbreekt. Daarom zijn gezonde ambitie en een stevige dosis creativiteit de sleutelwoorden voor de komende zes jaar: Uw toekomst, onze ambitie!
Ambitie om in Wevelgem eindelijk haar centrum bruisend te maken. Een centrum de naam waard, waar mensen vertoeven, elkaar ontmoeten en een terrasje doen. Een centrum dat groen en aantrekkelijk oogt, met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers. Ambitie om in Gullegem een eigentijdse herinrichting van haar centrum te realiseren met inspraak van en gedragen door de inwoners. Ambitie om in Moorsele de lokale economie opnieuw te stimuleren.
Creativiteit om dingen in beweging te zetten, om mensen samen te brengen in een geest van samenhorigheid. Creativiteit om mobiliteit duurzaam voor iedereen te maken. Creativiteit om elk van ons een volwaardige plaats in onze lokale gemeenschap te geven.
Onze ploeg staat alvast in de startblokken om voor u een ijzersterk parcours te rijden. Op de volgende pagina’s leest u hoe wij Wevelgem, Gullegem en Moorsele naar een hoger niveau willen tillen.
Uw stem is daarbij onontbeerlijk. Wij hopen op uw gewaardeerde steun te mogen rekenen en danken u alvast voor het vertrouwen. Van onze kant engageren we ons onvoorwaardelijk om Wevelgem, Gullegem en Moorsele in de kopgroep van een welvarend Vlaanderen te krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Filip Daem
Namens N-VA Wevelgem, Gullegem, Moorsele
EEN ONDERNEMENDE GEMEENTE
Welvaart vormt de basis voor een bloeiende en dynamische gemeente. Iedereen die werkt of onderneemt verdient onze onvoorwaardelijke steun. Onze economie beschikt over een stevige basis, maar kan ongetwijfeld verder worden versterkt. Onze ondernemers, klein of groot, verdienen alle steun om zich optimaal te ontwikkelen. We werken samen met onze ondernemers, en belemmeren hen zeker niet. We laten de zaken niet op hun beloop, maar nemen proactieve maatregelen om leegloop binnen onze gemeente tegen te gaan.
In het hele beleid van de gemeente bouwen wij steevast een economische reflex in.
Concreet identificeren wij de volgende speerpunten voor de lokale economie:
- We bouwen de centra van Wevelgem en Gullegem uit tot moderne centra met voldoende, toegankelijke en nabije parkeerplaatsen, waarbij ondergrondse opties worden overwogen indien haalbaar.
- We gaan voor een echte ondernemingsvriendelijke gemeente, met focus op de lokale economie van Moorsele.
- Toerisme beschouwen we als een economische meerwaarde.
Centrumontwikkeling Wevelgem en Gullegem
Wevelgem heeft dringend behoefte aan een volwaardig en aantrekkelijk centrum. Momenteel is het centrum nog steeds een eentonige, grijze ruimte met veel doorgaand verkeer. We willen een bruisend en dynamisch Wevelgem creëren met een groen, aantrekkelijk en multifunctioneel centrum. We pleiten uitdrukkelijk voor een ambitieuze visie voor het centrum van Wevelgem. Centraal hierin staat een leefbare kern.
Een leefbare kern vereist enkele basisvoorwaarden:
- Het park in het centrum moet een centrale groene long worden, volledig ontsloten en uitgebreid naar de nabije omgeving.
- De twee parkeerhavens bij het gemeentehuis worden omgevormd tot gezellige, groene wandelpleinen met terraszones omringd door winkels en horecazaken. Nabijgelegen parkeervoorzieningen worden aangepast voor betere verkeersdoorstroming, indien nodig ondergronds.
- De N8 in het centrum wordt heringericht voor verhoogde verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers.
Het ontwikkelen van een volwaardig centrum voor Wevelgem wordt een van de strategische projecten van de volgende bestuursperiode. Ook voor Gullegem en Moorsele willen wij het centrum aantrekkelijk maken voor de inwoners, handelaars en bezoekers. Dit willen we doen door echte participatie. We luisteren naar de inwoners en betrekken hen bij de plannen, in plaats van enkel infosessies te geven. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden moet er veel meer informatie gedeeld worden.
Het centrum van Gullegem moet eveneens parkeervriendelijk zijn, zodat de handelaars goed bereikbaar zijn. Er moet ook ruimte zijn voor evenementen. Het centrum van Gullegem moet het bruisende hart zijn van deze levendige deelgemeente. De site rond de schuur aan de sporthal, nu al gebruikt door Gullegemse verenigingen kan worden opgewaardeerd om nog beter als evenementenlocatie en speelzone voor jeugdverenigingen te dienen. Dit alles moet op een veilige manier gebeuren, met aandacht voor de omwonenden.
Ondernemingsvriendelijke gemeente, met focus op lokale economie Moorsele
We moeten een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren. We koesteren onze lokale ondernemers en bedrijven en geven hen alle kansen om te groeien.
Een ondernemingsvriendelijk klimaat rust op een aantal basisvoorwaarden:
- Performante digitale dienstverlening: Ondernemers kunnen al hun aanvragen zoveel mogelijk digitaal indienen en opvolgen met de garantie van snelle afhandelingstermijnen.
- Centraal aanspreekpunt: Ondernemers krijgen een unieke relatiebeheerder. De gemeente biedt proactief duidelijkheid over mogelijkheden zoals locaties en subsidies.
- Structurele samenwerking tussen ondernemingen stimuleren: De gemeente faciliteert samenwerking tussen bedrijven op de industrieterreinen. De revitalisering van bedrijventerreinen biedt kansen. Ten slotte brengen we scholen, hogescholen, universiteiten en bedrijven samen om groei, kennis en innovatie te bevorderen en eventueel nieuwe onderwijsinstellingen aan te trekken.
- Lokaal ondernemerschap stimuleren: We koesteren en stimuleren lokaal ondernemerschap via info- en netwerkmomenten en ondernemerswedstrijden. Samen met het onderwijs sporen we ondernemerstalent op en ondersteunen we hen, bijvoorbeeld door startups leegstaande panden ter beschikking te stellen.
- Overleg met economische actoren: We overleggen regelmatig met lokale ondernemers en bedrijven om het economisch klimaat te monitoren
- Hergebruik en reconversie: We geven verlaten of onbenutte bedrijfssites een nieuwe bestemming voor kleinschalige, inpasbare economische activiteiten. We creëren ruimte voor innovatieve niches zoals ateliers voor technologie, Artificiële Intelligentie , innovatie en creatief ondernemerschap.
Toerisme is een economische meerwaarde
Wevelgem, Gullegem en Moorsele beschikken over diverse toeristische troeven, zoals de vele wielerevenementen, vliegvelden, carnaval, graven uit de wereldoorlogen, ambachtelijke brouwerijen en talrijke fiets- en wandelroutes met streekproducten. De promotie van onze gemeente als toeristische bestemming kan en moet beter. Concreet pleiten we voor een jaarlijkse toeristische brochure, eventueel met speciale aandacht voor jeugdbewegingen die hun kampen hopelijk in de toekomst in onze gemeente kunnen organiseren. Onze centrale ligging nabij verschillende WOI-sites in de regio Ieper biedt kansen om de toeristische accommodatie beter te benutten. We verhogen de toegankelijkheid van onze toeristische troeven, door bijvoorbeeld camperplaatsen te voorzien of het trage wegennet, in samenspraak met onze lokale landbouwers, verder uit te werken.
We pleiten voor een eigen volwaardig toeristisch beleid dat gebaseerd is op:
- Structurele ondersteuning van bestaande toeristische logies en horeca: de gemeente kan premies voorzien om de kwaliteit te verhogen zoals het nastreven van het Q-label.
- Identificeren van nieuw toeristisch potentieel: we moeten het vlasverleden en het Cisterciënzer erfgoed als troeven uitspelen. De Leie dient beter benut en de aankoop van de Abdijpoort als multifunctioneel ontmoetingscentrum kan een optie zijn. Nevenbestemmingen voor kerken worden overwogen voor culturele doeleinden zoals musea.
- Inzetten op toeristische ambassadeurs: logies- en horeca uitbaters promoten actief mee het toerisme.
Samenvattend zijn dit onze speerpunten voor een economie op koers:
- We gaan voor bruisende en aantrekkelijke centra
- We gaan voor een ondernemingsvriendelijke gemeente
- We zetten ons toeristisch beter op de markt
EEN TOEGANKELIJKE GEMEENTE
Op spitsuren tijdens de week en in het weekend staat het verkeer in Wevelgem stil. Het centrum slibt volledig dicht. In de woonwijken langs de N8 is er veel sluipverkeer, wat zorgt voor onveilige straten. Gullegem en Moorsele krijgen te maken met doorgaand zwaar vrachtverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen zich vaak niet vlot en veilig verplaatsen, ook niet tussen onze deelgemeentes. Mobiliteit is een belangrijke uitdaging. Willen we ons vlot en veilig kunnen verplaatsen, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen.
Concreet identificeren wij de volgende speerpunten voor een betere en duurzame mobiliteit:
- Een wandel-, fiets- maar ook autovriendelijke gemeente.
- Een verkeersveilige en toegankelijke gemeente.
- Slimme mobiliteit.
Een wandel-, fiets- en autovriendelijke gemeente
Allereerst onderhouden we de bestaande voetpaden en passen we deze aan voor minder mobiele mensen, zodat de actuele ondermaatse voetpadinfrastructuur, ondanks de verhoogde budgetten die hiervoor de afgelopen jaren werden voorzien, niet langer excuus kan zijn om onze gemeente niet te voet te doorkruisen. We stimuleren het gebruik van de fiets door de promotie van fietsroutes en de juiste bewegwijzering. Voor korte verplaatsingen biedt de fiets een volwaardig alternatief voor de auto. Fietsers moeten daarvoor meer ruimte krijgen in het straatbeeld. Daarom pleiten we voor een fietsvriendelijke inrichting van het openbaar domein. Het trage wegennet moet verder uitgebreid in overleg met onze landbouwers. Landbouwwegen moeten worden onderhouden en terug voor alle zwakke weggebruikers veilig en toegankelijk zijn. Rond de centra maken we werk van vlotte en veilige fietsverbindingen. Specifiek voor de N8 voorzien we fietstunnels om deze over te steken.
Kinderen en jongeren moeten zich vrij en ongehinderd op straat kunnen bewegen. Autoverkeer willen we voornamelijk kanaliseren op de invalswegen. In de wijken maken we werk van een kindvriendelijke omgeving met doordachte ingrepen. Het invoeren van fietsstraten of verkeersvrije straten behoren tot de oplossingen maar met de nodige redelijkheid: we opteren voor een dynamische zone 30, fietsstraten worden ingevoerd enkel en alleen als er onvoldoende breedte is voor fiets en auto.
Een verkeersveilige en toegankelijke gemeente
Verkeersveiligheid is een zaak van iedereen. We willen het goede voorbeeld geven en zetten in op:
- Wegwerken van zwarte verkeerspunten: In nauwe samenwerking met de lokale politie pakken we zwarte verkeerspunten aan.
- Sensibilisering via verkeersopvoeding: De lokale politie en scholen werken samen om basisverkeersvaardigheden aan te leren.
- Handhaving: We maken werk van een aangepast snelheidsbeleid.
- Toegankelijke publieke ruimte: De publieke ruimte moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Knelpunten en meldingen van inwoners worden snel onderzocht en aangepakt.
Slimme mobiliteit
Wij zijn geen eiland op zichzelf, maar maken deel uit van een grotere stedelijke regio. We pleiten voor samenwerking met buurgemeenten voor mobiliteitsuitdagingen. De verdere uitbouw van een regionaal fietsnetwerk wordt op regionaal niveau aangepakt. We onderzoeken de mogelijkheid voor personenvervoer over de Leie tussen Kortrijk en Menen over Wevelgem.
We zetten in op een slim en gedifferentieerd verkeersbeleid. We evalueren de noodzaak van vele verkeerslichten en combineren kort- en langparkeerzones voor een vlotte verkeersdoorstroming. In de buurt van schoolomgevingen introduceren we autoluwe zones.
We stimuleren autodelen en woon-werkverkeer met de fiets in overleg met lokale bedrijven. Een betere verkeersdoorstroming op de N8 als hoofdas is onze prioriteit. Technische oplossingen dragen bij aan vlotte mobiliteit.
Samenvattend zijn dit onze speerpunten voor een toegankelijke gemeente:
- We gaan voor een wandel-, fiets- en autovriendelijke gemeente
- We gaan voor een verkeersveilige en toegankelijke gemeente
- We stimuleren slimme mobiliteit
EEN VERBONDEN GEMEENTE
Cultuur en sport moeten zowel mentaal als fysiek verheffend zijn, maar ook mensen verbinden, en dit over alle deelgemeenten heen.
Het huidig culturele aanbod is zeker toereikend en voldoende gevarieerd. Alle cultuurvormen komen hierbij aan bod via talrijke voorstellingen in de culturele centra en de ontmoetingscentra in de deelgemeenten.
Diverse sportclubs in de gemeente dragen bij aan het verenigingsleven, en brengen mensen, van alle leeftijden en culturen samen. Meer mensen aan het sporten krijgen, draagt bij aan gezondere inwoners. Maar ook wie een sport in het hart draagt, kan zijn plezier vinden in het supporteren of het uitvoeren van vrijwilligerswerk in de sportclubs.
We zetten in op inclusie in de sport. Sportclubs die werk maken van de integratie van andersvaliden of mensen in kansarmoede moeten extra ondersteuning krijgen.
Onze grote sportmanifestaties verdienen onze aandacht. We maken er werk van dat de organisatoren van sportevenementen met nationale of zelfs internationale uitstraling alle steun krijgen die nodig is.
We willen het aanbod aan cultuur en sport in de toekomst behouden en verder versterken met betere infrastructuur. Er is absoluut nood aan een nieuwe huisvesting voor het Atelier Plastische Kunsten, waar al onze lokale creatievelingen met hun artistieke talenten in een eigentijdse en inspirerende omgeving moeten kunnen samenkomen. Daarnaast willen wij de bestaande infrastructuur uitbreiden met één centraal punt voor cultuur- en sportevenementen in de nabijheid van alle drie de deelgemeenten, en dit zowel voor binnen- als buitenevenementen en sporten.
Tegelijkertijd willen we meer ondersteuning geven aan lokale verenigingen op het gebied van toegang tot en gebruik van infrastructuur (ook qua opbergruimte) en het lenen van materiaal. De dienstverlening moet zo klantvriendelijk mogelijk zijn. Concreet pleiten we voor één centraal digitaal vrijetijdsloket waar zowel gebruikers als organisatoren gemakkelijk hun weg kunnen vinden.
Zowel voor cultuur als sport streven we naar betaalbare ontspanning, zodat vertrek buiten onze gemeente wordt tegengegaan. Een goede samenwerking tussen het verenigingsleven, onze horeca en onze ondernemers is hierbij cruciaal waarbij we een kwaliteitslabel geven aan verenigingen die lokaal aankopen en ondernemingen die lokaal sponsoren.
We pleiten voor het organiseren van één of meerdere culturele of sportevenementen die zowel Wevelgem, Gullegem als Moorsele aanspreken, zonder afbreuk te doen aan de bestaande evenementen binnen elke deelgemeente. We moeten nadenken over nieuwe evenementen of concepten die de volledige lokale gemeenschap samen kunnen brengen. Inspiratie is te vinden in ons gedeeld erfgoed zoals het vlas, de Leie of het wielergebeuren.
Samenvattend zijn dit onze speerpunten voor een verbonden gemeente:
- We bieden een klantvriendelijke dienstverlening op maat aan.
- We gaan voor 1 centraal punt voor cultuur- en sportevenementen.
- We organiseren één of meerdere evenementen die alle 3 de deelgemeenten aanspreekt.
EEN VEILIGE GEMEENTE
Een veilige gemeente is voor iedereen van essentieel belang. Veiligheid is een gedeeldeverantwoordelijkheid van de hele gemeenschap. Burgers zijn de eerste partners van de politie in de strijd tegen overlast en criminaliteit.
We hebben regelmatig last van woninginbraken, fietsdiefstallen, drugs en drugsafval, overvolle vuilnisbakken en hangjongeren. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, pleiten we in de eerste plaats voor maximale preventie en sensibilisering. Concreet willen we mensen proactief bewust maken van preventie op verschillende manieren: organisatie van regelmatige informatiemomenten, een diefstalpreventieadviseur langs sturen, preventiewandelingen houden in wijken.
Sensibilisering zal uiteraard enkel haar doel bereiken als de gemeente zelf ook eerst, overal waar mogelijk, haar verantwoordelijkheid neemt. Dit start met een goed onderhoud van de publieke ruimte. Groenzones waar jongeren kunnen spelen of ouderen kunnen tot rust komen, moeten veel beter onderhouden worden.
Algemeen zetten we in op een efficiëntere en versterkte aanwezigheid van de politie in het straatbeeld. De wijkinspecteur speelt een cruciale rol en is het eerste aanspreekpunt voor de burger. In elke wijk van de gemeente is er een wijkinspecteur, maar deze moeten meer bekendheid krijgen. We ondersteunen en stimuleren burgerinitiatieven zoals een Buurt Informatienetwerk (BIN).
Om de burger zo goed mogelijk van dienst te zijn voorzien we een digitale (veiligheid)applicatie. Deze nieuwe app bundelt alle essentiële informatie op één handige plek. Met deze app kun je onder andere de locatie van AED's vinden, zwerfafval of overvolle vuilbakken melden en snel op de hoogte zijn van wegenwerken in je buurt die mogelijk hinder kunnen veroorzaken. De app zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van belangrijke updates en veranderingen in je omgeving. Maar ook fysieke toegankelijkheid blijft belangrijk. We stemmen de openingsuren van politiekantoren en gemeenteloketten zoveel mogelijk op elkaar af. Zo kan iedereen zowel digitaal als fysiek zowel bij de politie en de gemeente terecht voor het aanvragen van documenten of het indienen van klachten. We staan erop dat klachten bevestigd en beter worden opgevolgd.
Op het vlak van veiligheid en openbare orde houden we de vinger aan de pols van de gemeenschap. Vooraleer bepaalde maatregelen te nemen bevragen we de bevolking of organiseren we informatiemomenten.
We investeren gericht in slimme camera’s in de publieke ruimte, met integratie van Artificiële Intelligentie.
Camera’s worden op verschillende manieren ingezet:
- op cruciale locaties zoals stationsbuurt, parkings, fietsstallingen, pleinen, begraafplaatsen,… om zo de veiligheid te verhogen
- in het kader van automatische registratie van nummerplaten
- om sluikstorten tegen te gaan via mobiele camera’s.
Samenvattend zijn dit onze speerpunten voor een veilige gemeente:
- We zetten in op preventie en sensibilisering
- We maken werk van meer politie in het straatbeeld
- We investeren gericht in slimme camera’s in de publieke ruimte
EEN AMBITIEUZE GEMEENTE
Onze gemeente barst van de mogelijkheden en moet zich verder ontwikkelen. Een bruisende en dynamische gemeente moet volop investeren ten behoeve van haar inwoners. Als burger mag u meer verwachten van onze diensten en initiatieven.
Wij streven naar een toekomstgerichte structuur met focus op innovatie in diverse sectoren zoals bijvoorbeeld voeding, gaming, drones, AI ...
Wij pleiten voor een eenvoudig, transparant en billijk belastingstelsel. Specifiek voor ondernemingen zien wij kansen om de belastingdruk te verlagen en zo het ondernemerschap te stimuleren. Daarnaast willen we verstandig investeren en uw belastinggeld zo efficiënt mogelijk besteden.
Binnen de gemeente houden we de exploitatiekosten zoveel mogelijk in de hand. We onderzoeken mogelijkheden voor verdere rationalisering van de organisatie, door ons te richten op de kerntaken van de gemeente. Tegelijk zoeken we, waar mogelijk, naar efficiëntiewinsten door samen te werken met bovenlokale publieke instanties of private partners.
Samenvattend zijn dit onze speerpunten voor een ambitieuze gemeente:
- We investeren structureel voor de toekomst
- We versterken de dienstverlening voor elke inwoner
- We maken werk van een transparant en billijk belastingstelsel